Afenginn - Klingra

Katalognummer:

Selskab:

På KLINGRA har komponisten Kim Nyberg - der også er Afenginns bandleder - udforsket de sammenflettede cirklers temperament. Kim Nyberg har skabt et post-klassisk / post-rock værk, der på samme tid er afklaret, stille og samtidigt passioneret glødende. Både musik og tekst (på færøsk) er skabt ved at bruge gentagne temaer og ord i forskellige og ulige størrelser.
Når de forskellige temaer så møder hinanden - som tandhjulene i et urværk - opstår der enten sammentrukket dissonans eller opløftende harmoni. Den overordnede oplevelse i musikken er fordybende og tankefuldt melankolsk, med frigørelsens klare lys spirende i horisonten.

"Himmellegemer" er den sidste skæring på vinylens A-side, og - er toppen af den bølge der er opbygget i de to forrige stykker på vinylen. Den emmer af låste mønstre der taler til os med en følelse af presserende livsvigtighed Ólavur Jákupsson (Yann Tiersen) synger "vit bresta til jarðar, vit støkka til himmals, til jarðar vit bresta, til himmals vit støkka" (“Vi styrter i jorden, vi springer til himlen, i jorden vi styrter, i himlen vi springer”) Ólavur Jákupsson messer ordene, og bytter om på ordenes rækkefølge. Der opbygges en spænding der forstærkes mere og mere når Dánjal á Neystabø og Teitur, trombone, strygere og synth bas slutter sig til. I et pludseligt men blødt break forsvinder de fleste af de tematiske lag og klaver alene fører os ud ( måske til lyset) med et koncentreret motiv lagt ovenpå en dyb drone.

Yderligere information

Vinylen er speciel på den måde at A-siden har to åbninger, der er presset som to parallelle spor. De første 60 sekunder er ens på begge indledninger, men så går de i hver sin retning, for at smelte sammen igen ved ca 6 minutter. Afhængigt af hvor nålen bliver sat ned, hører man således den ene eller den anden åbning på albummet. B-siden ender med en closed groove, med det samme musikalske materiale der åbner A-siden. På den måde er albummet en cirkulær komposition, skabt i tæt samløb med vinyl mediet.
Holdet af musikere på Klingra kommer fra alle hjørner af de nordiske lande. Fra færøerne er der Teitur og Dánjal á Neystabø på klaver. Mikael Blak (Eviør) på bas og Ólavur Jákupssons (Yann Tiersen) syngende på Færøsk. Fra Norge kommer percussionisten Knut Finsrud og fra Danmark Niels Skovmand på violin, Ulrik Brohuus på trommer og en gæsteoptræden af den Danske Strygekvartet samt fra Finland komponisten Kim Rafael Nyberg. Efter udgivelsen i foråret 2019 følger der et omfattende tour program over hele Europa, U.S. og Australien.

Kunder, der købte denne vare, købte også